Zupa tajska

Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym – sprawdzony przepis

Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym to wspaniała propozycja na aromatyczny i rozgrzewający posiłek w azjatyckim stylu. Jeśli jesteś miłośnikiem intensywnych, orientalnych smaków, to danie na pewno przypadnie Ci do gustu.

Prosta zupa tajska z kurczakiem doskonale komponuje się z makaronem ryżowym lub ryżem. Przygotowanie tego dania w jednym garnku jest nie tylko wygodne, ale również pozwala zaoszczędzić czas na sprzątanie po posiłku.

Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego 95% ekstraktu z kokosa
  • 100 g makaronu ryżowego (lub ryżu)
  • średnia papryka, opcjonalnie można też dodać jedną małą marchewkę
  • średnia cebula
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżeczka tartego imbiru
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru białego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • świeża kolendra
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Oczyść filet z kurczaka z błon i kostek i pokrój go na małe kawałki. Dopraw mięso solą oraz pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Na średnim ogniu smaż kurczaka przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Dodaj do kurczaka obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek, a także pokrojoną paprykę (plus marchew jeżeli dodajesz). Smaż całość przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Dodaj pastę curry, pastę z trawy cytrynowej oraz tarty imbir. Dobrze wymieszaj i smaż przez 5 minut, aby składniki się połączyły.
  5. Wlej gorący bulion oraz mleko kokosowe. Przykryj garnek, doprowadź zupę do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
  6. Dodaj sos rybny, cukier oraz makaron ryżowy. Gotuj zupę przez kolejne 5 minut, aż makaron zmięknie.
  7. Na koniec dodaj sok z limonki oraz posiekaną świeżą kolendrę i świeżą natkę pietruszki. I gotowe.

Ciekawostki:

  • Klasyczna tajska zupa jest idealnym daniem na chłodne dni, doskonale rozgrzewa i jest bardzo pożywna.
  • Dzięki zawartości składników takich jak imbir, czosnek i limonka, zupa tajska może wspomagać walkę z przeziębieniem.
  • Danie jednogarnkowe, idealne dla zabieganych i zapracowanych, a jednocześnie efektowne i pożywne. Życzymy smacznego!
Autor
Kuchenne Odkrycia