Bulgogi wołowe to jedno z najbardziej tradycyjnych dań koreańskich, a jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż może się wydawać na pierwszy rzut oka.
Wołowina bulgogi to danie, które znajdziemy w każdym koreańskim domu, barze czy restauracji. I zawsze będzie smakować wyśmienicie.
Sekretem smaku wołowiny bulgogi jest aromatyczna marynata. Składniki są podobne do tych, które znamy z kuchni chińskiej czy tajskiej, ale mają swoje unikalne cechy.
Nie martw się, jeśli nie znajdziesz gruszki nashi – można ją zastąpić naszą gruszką lub jabłkiem. W niektórych przepisach używa się kiwi albo ananasa zamiast nashi. Natomiast dodatek gruszki sprawia, że mięso jest miękkie i aromatyczne.
Wołowina bulgogi wymaga dobrej jakości mięsa. Niektórzy kucharze używają tylko polędwicy, ale równie dobrze sprawdzą się rostbef, ligawa, antrykot.
Mięso powinno marynować się przez co najmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc. Smażymy je na grillu lub żeliwnej patelni. Świetnie smakuje z ryżem.
Składniki:
- 600 g wołowiny (polędwica, antrykot, rostbef, ligawa)
- 130 g cebuli
- 50 g marchewki
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na marynatę:
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki wina mirin
- 150 g obranej gruszki (lub jabłka czy ananasa, jak kto woli)
- 80 g cebuli
- 1 łyżka startego czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju sezamowego
Przygotowanie:
- Oczyść wołowinę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na co najmniej 2-3 godziny. Zmrożone mięso pokrój w poprzek włókien na 3-4 milimetrowe plastry.
- Składniki marynaty, poza olejem sezamowym, zmiksuj blenderem na gładki sos.
- Zalej wołowinę marynatą. Dokładnie wymieszaj mięso z sosem, aby każdy kawałek był dobrze otoczony marynatą. Wlej olej sezamowy i ponownie wymieszaj.
- Naczynie z wołowiną przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej parę godzin, a najlepiej na całą noc.
- Cebulę pokrój w piórka, marchewkę w słupki.
- Na grubej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj warzywa i wołowinę. Smaż przez około 8 minut. Pod koniec smażenia wrzuć sezam i wymieszaj.
- Danie podawaj z ryżem i udekorowane posiekanym szczypiorkiem.
Ciekawostki:
- Bulgogi smakuje równie dobrze przyrządzone z wieprzowiny, kurczaka lub indyka.
- Jeśli nie jesz mięsa, spróbuj usmażyć w marynacie różne warzywa lub mieszankę grzybów: shitake, boczniaków i pieczarek.
Wołowina bulgogi to danie, które zaskoczy nawet najbardziej wybrednych miłośników mięsa, szczególnie przygotowane na grillu. Życzymy smacznego!