Wołowina bulgogi

Wołowina bulgogi – przepis na koreańskie danie

Bulgogi wołowe to jedno z najbardziej tradycyjnych dań koreańskich, a jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż może się wydawać na pierwszy rzut oka.

Wołowina bulgogi to danie, które znajdziemy w każdym koreańskim domu, barze czy restauracji. I zawsze będzie smakować wyśmienicie.

Sekretem smaku wołowiny bulgogi jest aromatyczna marynata. Składniki są podobne do tych, które znamy z kuchni chińskiej czy tajskiej, ale mają swoje unikalne cechy.

Nie martw się, jeśli nie znajdziesz gruszki nashi – można ją zastąpić naszą gruszką lub jabłkiem. W niektórych przepisach używa się kiwi albo ananasa zamiast nashi. Natomiast dodatek gruszki sprawia, że mięso jest miękkie i aromatyczne.

Wołowina bulgogi wymaga dobrej jakości mięsa. Niektórzy kucharze używają tylko polędwicy, ale równie dobrze sprawdzą się rostbef, ligawa, antrykot.

Mięso powinno marynować się przez co najmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc. Smażymy je na grillu lub żeliwnej patelni. Świetnie smakuje z ryżem.

Składniki:

  • 600 g wołowiny (polędwica, antrykot, rostbef, ligawa)
  • 130 g cebuli
  • 50 g marchewki
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na marynatę:

  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki wina mirin
  • 150 g obranej gruszki (lub jabłka czy ananasa, jak kto woli)
  • 80 g cebuli
  • 1 łyżka startego czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:

  1. Oczyść wołowinę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na co najmniej 2-3 godziny. Zmrożone mięso pokrój w poprzek włókien na 3-4 milimetrowe plastry.
  2. Składniki marynaty, poza olejem sezamowym, zmiksuj blenderem na gładki sos.
  3. Zalej wołowinę marynatą. Dokładnie wymieszaj mięso z sosem, aby każdy kawałek był dobrze otoczony marynatą. Wlej olej sezamowy i ponownie wymieszaj.
  4. Naczynie z wołowiną przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej parę godzin, a najlepiej na całą noc.
  5. Cebulę pokrój w piórka, marchewkę w słupki.
  6. Na grubej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj warzywa i wołowinę. Smaż przez około 8 minut. Pod koniec smażenia wrzuć sezam i wymieszaj.
  7. Danie podawaj z ryżem i udekorowane posiekanym szczypiorkiem.

Ciekawostki:

  • Bulgogi smakuje równie dobrze przyrządzone z wieprzowiny, kurczaka lub indyka.
  • Jeśli nie jesz mięsa, spróbuj usmażyć w marynacie różne warzywa lub mieszankę grzybów: shitake, boczniaków i pieczarek.

Wołowina bulgogi to danie, które zaskoczy nawet najbardziej wybrednych miłośników mięsa, szczególnie przygotowane na grillu. Życzymy smacznego!

Autor
Kuchenne Odkrycia