Sałatka gyros jest bez wątpienia jednym z najbardziej znanych i lubianych dań na naszych stołach. Jest nie tylko smaczna i atrakcyjna wizualnie, ale także pełna witamin, zwłaszcza tych z grupy B.
Chociaż tradycyjny przepis zawiera majonez, jeśli preferujesz lżejszą wersję, możesz użyć sosu czosnkowego lub jogurtu greckiego. Taka wersja również smakuje wyśmienicie i jest bardziej fit. Najlepsza sałatka gyros warstwowa może być również wymieszana przed podaniem, co sprawia, że wszystkie smaki się przenikają.
Spis treści
Składniki:
- 600 g filetu z kurczaka
- 2 – 3 łyżki przyprawy kebab-gyros
- 300 g ketchupu pikantnego
- średnia czerwona cebula
- 300 g ogórków konserwowych lub kiszonych
- 200 g kukurydzy czyli 1 puszka
- 200 g majonezu (może być też jogurt, albo sos czosnkowy)
- 200 g kapusty pekińskiej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Przygotowanie kurczaka:
- Umyj i oczyść filety z błonek i kostek. Pokrój je na małe kawałeczki i wymieszaj z przyprawą kebab-gyros i odrobiną pieprzu. Odstaw do lodówki na mniej więcej godzinę, aby mięso nabrało smaku i aromatu.
- Przygotowanie warzyw:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, przełóż do miseczki, dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj, aby cebula nieco zmiękła.
- Odcedź kukurydzę i odstaw na bok. Ogórki konserwowe pokrój w kostkę lub plastry, w zależności od wielkości.
- Przygotowanie kapusty:
- Liście kapusty pekińskiej umyj, osusz i poszatkuj, usuwając twarde części.
- Smażenie kurczaka:
- Na rozgrzanej patelni z olejem smaż kurczaka na dużym ogniu przez 3-5 minut, często mieszając, aby mięso się nie wysuszyło. Po usmażeniu ostudź mięso.
- Układanie warstw:
- Na dnie naczynia wyłóż warstwę kurczaka, na niej ketchup, następnie cebulę i ogórki konserwowe lub kiszone.
- Kolejną warstwą jest kukurydza, którą przykryj majonezem. Wierzch sałatki przykryj posiekaną kapustą pekińską.
- Schładzanie:
- Sałatkę odstaw do lodówki na schłodzenie przed podaniem.
Ciekawostki:
- Sałatkę gyros często podaje się z pieczywem lub frytkami. Domowe frytki idealnie komponują się z jej smakiem.
- Możesz wymieszać sałatkę przed podaniem, co sprawi, że smaki się przenikną, choć warstwowy efekt wizualny zniknie.
- Aby cebula nie była tak ostra w smaku, możesz po pokrojeniu jej w kostkę zalać ją gorącą wodą, co sprawi, że ta ostrość zniknie. Zostaw ją tak chwilę, a potem odcedź.
- W niektórych wersjach tej sałatki dodawane są pomidory krojone w kostkę lub papryka. Twórz swoją wersję według własnych preferencji smakowych. Życzymy smacznego!