Dania z piekarnika są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a zapiekane tortille z mięsem mielonym to świetny pomysł na obiad. Wystarczy kilka prostych kroków, aby przygotować pyszny i sycący posiłek. Raz spróbujesz, a ten przepis na pewno zagości na stałe w Twojej kuchni!
Spis treści
Składniki:
- 400g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
- 1 – 2 małe cebule
- 4 tortille
- 1 puszka czerwonej fasoli
- połowa puszki kukurydzy konserwowej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100g sera żółtego
- sól, pieprz, oregano, ostra papryka, bazylia, czosnek granulowany
- natka pietruszki do dekoracji
Instrukcje:
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na odrobinie oleju.
- Dodaj mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Smaż wszystko przez 10 minut, mieszając.
- Dodaj czerwoną fasolę, kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy do mięsa. Wymieszaj i smaż kolejne 5 minut.
- W małym garnku umieść puszkę krojonych pomidorów, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Podziel farsz na 4 części i nałóż na środek każdej tortilli. Zawiń boki tortilli do środka, a następnie zroluj od dołu do góry.
- Ułóż tortille w naczyniu żaroodpornym, posyp serem żółtym i polej gotowanymi pomidorami.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut.
Ciekawostki:
- Najlepiej smakują na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
- Możesz podzielić tortille na mniejsze kawałki i serwować jako przekąski na imprezach.
- Użyj swój ulubiony ser żółty, może być też ser mozzarella. Życzymy smacznego!