tortille z mięsem mielonym po meksykańsku

Przepis na tortille z mięsem mielonym po meksykańsku

Dania z piekarnika są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a zapiekane tortille z mięsem mielonym to świetny pomysł na obiad. Wystarczy kilka prostych kroków, aby przygotować pyszny i sycący posiłek. Raz spróbujesz, a ten przepis na pewno zagości na stałe w Twojej kuchni!

Składniki:

  • 400g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
  • 1 – 2 małe cebule
  • 4 tortille
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • połowa puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100g sera żółtego
  • sól, pieprz, oregano, ostra papryka, bazylia, czosnek granulowany
  • natka pietruszki do dekoracji

Instrukcje:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na odrobinie oleju.
  2. Dodaj mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Smaż wszystko przez 10 minut, mieszając.
  3. Dodaj czerwoną fasolę, kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy do mięsa. Wymieszaj i smaż kolejne 5 minut.
  4. W małym garnku umieść puszkę krojonych pomidorów, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Podziel farsz na 4 części i nałóż na środek każdej tortilli. Zawiń boki tortilli do środka, a następnie zroluj od dołu do góry.
  6. Ułóż tortille w naczyniu żaroodpornym, posyp serem żółtym i polej gotowanymi pomidorami.
  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut.

Ciekawostki:

  • Najlepiej smakują na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
  • Możesz podzielić tortille na mniejsze kawałki i serwować jako przekąski na imprezach.
  • Użyj swój ulubiony ser żółty, może być też ser mozzarella. Życzymy smacznego!
Autor
Kuchenne Odkrycia