Latem, gdy upał staje się nie do zniesienia, nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż domowy syrop z mięty. Idealnie sprawdza się jako dodatek do drinków, lemoniad czy deserów, a także jako remedium na przejedzenie po obiadowej uczcie.
Świetnie sprawdza się także na ciepło, przynosząc ulgę zarówno dzieciom, jak i dorosłym, którzy przesadzili z jedzeniem. Stanowi również dobry dodatek do zwykłej czarnej herbaty, wystarczy dodać parę łyżeczek i zmienia smak codziennego rytuału picia zwykłej herbaty.

Składniki:
- 60 gałązek świeżej mięty
- sok z 1 cytryny lub łyżeczka kwasku cytrynowego
- 1,5 – 2 kg cukru
- 2 litry wody
- można również dodać opcjonalnie zielony barwnik spożywczy
Przygotowanie:
- Dokładnie wypłucz miętę, a następnie osusz.
- W dużym garnku zagotuj wodę, zdejmij z ognia, dodaj cukier i sok z cytryny. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Do syropu cukrowego włóż gałązki mięty. Garnek przykryj i odstaw na 24 godziny w jakieś ciemne i chłodne miejsce.
- Po 24 godzinach syrop z miętą zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez około 30 minut. Ostudź, wyjmij miętę z syropu i ją odciśnij. Syrop przecedź przez sitko.
- Jeśli chcesz uzyskać intensywnie zielony kolor, dodaj odrobinę barwnika spożywczego i dokładnie wymieszaj.
- Ponownie go zagotuj. Gorący przelej do wyparzonych słoików i zakręć. Pasteryzuj przez 10 minut.
Ciekawostki:
Mięta pieprzowa, znana również jako lekarska, była ceniona już w starożytności. Współczesne badania wykazały, że jej liście zawierają antyoksydanty, mentol, sterole, witaminy oraz minerały takie jak żelazo, magnez, wapń, cynk i selen. To naprawdę imponujący zestaw składników odżywczych, który sprawia, że syrop z mięty jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
Dla orzeźwienia fajną opcją jest zmieszanie syropu z wodą mineralną, dodanie kostek lodu, świeżej mięty i parę plastrów cytryny, tak przygotowany napój jest idealnym wyborem na lato.