jabłecznik na kruchym cieście

Przepis na jabłecznik na kruchym cieście

Wyjątkowy przepis na prosty i pyszny jabłecznik

Desery, które kojarzą się z dzieciństwem to często właśnie jabłeczniki pieczone przez mamę bądź babcie. Poniżej znajdziesz wyjątkowy przepis, na sprawdzone ciasto, które zachwyca każdego swoją chrupkością oraz delikatnością i kwaskowością jabłek.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 2 kg kwaśnych jabłek (szara reneta, antonówka, papierówka)
  • ½ – ¾ szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu, lub więcej, jak kto woli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ciasta:
    • W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło, śmietanę oraz jajka. Szybko zagnieć gładkie ciasto.
    • Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30-45 minut.
  2. Formowanie ciasta:
    • Schłodzone ciasto podziel na dwie części – jedną większą, około 60% i drugą mniejszą, około 40%.
    • Mniejszą część ponownie włóż do lodówki. Większą część rozwałkuj na prostokąt odpowiadający wymiarom blachy (22×33 cm).
    • Blachę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż rozwałkowane ciasto do formy, nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, aż zacznie się rumienić.
  3. Przygotowanie nadzienia:
    • Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (można również pokroić w drobną kostkę).
    • Dodaj cukier, cynamon oraz cukier waniliowy do startych jabłek i dokładnie wymieszaj.
  4. Składanie ciasta:
    • Podpieczony spód ciasta posyp bułką tartą. Na to równomiernie rozłóż starte jabłka.
    • Wyjmij resztę ciasta z lodówki i rozwałkuj na placek odpowiadający wymiarom blachy (możesz również poprzecinać paski z ciasta i ułożyć je na przemiennie na wierzchu).
    • Delikatnie nawiń ciasto na wałek i przełóż na warstwę jabłek. Jeśli to konieczne, wyrównaj brzegi ciasta. Nakłuj widelcem w kilku miejscach.
  5. Pieczenie:
    • Blachę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut.
    • Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Podanie:
    • Przed podaniem posyp jabłecznik cukrem pudrem.

Ciekawostki:

  • Cukier puder możesz wymieszać jeszcze dodatkowo z odrobiną cynamonu i taką mieszanką posypać ciasto.
  • Ciasto jest naprawdę kruche w strukturze, co sprawia, że doskonale komponuje się z soczystymi jabłkami.
Autor
Kuchenne Odkrycia