Wyjątkowy przepis na prosty i pyszny jabłecznik
Desery, które kojarzą się z dzieciństwem to często właśnie jabłeczniki pieczone przez mamę bądź babcie. Poniżej znajdziesz wyjątkowy przepis, na sprawdzone ciasto, które zachwyca każdego swoją chrupkością oraz delikatnością i kwaskowością jabłek.
Składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła lub margaryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 2 kg kwaśnych jabłek (szara reneta, antonówka, papierówka)
- ½ – ¾ szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu, lub więcej, jak kto woli
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta:
- W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło, śmietanę oraz jajka. Szybko zagnieć gładkie ciasto.
- Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30-45 minut.
- Formowanie ciasta:
- Schłodzone ciasto podziel na dwie części – jedną większą, około 60% i drugą mniejszą, około 40%.
- Mniejszą część ponownie włóż do lodówki. Większą część rozwałkuj na prostokąt odpowiadający wymiarom blachy (22×33 cm).
- Blachę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż rozwałkowane ciasto do formy, nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, aż zacznie się rumienić.
- Przygotowanie nadzienia:
- Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (można również pokroić w drobną kostkę).
- Dodaj cukier, cynamon oraz cukier waniliowy do startych jabłek i dokładnie wymieszaj.
- Składanie ciasta:
- Podpieczony spód ciasta posyp bułką tartą. Na to równomiernie rozłóż starte jabłka.
- Wyjmij resztę ciasta z lodówki i rozwałkuj na placek odpowiadający wymiarom blachy (możesz również poprzecinać paski z ciasta i ułożyć je na przemiennie na wierzchu).
- Delikatnie nawiń ciasto na wałek i przełóż na warstwę jabłek. Jeśli to konieczne, wyrównaj brzegi ciasta. Nakłuj widelcem w kilku miejscach.
- Pieczenie:
- Blachę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut.
- Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Podanie:
- Przed podaniem posyp jabłecznik cukrem pudrem.
Ciekawostki:
- Cukier puder możesz wymieszać jeszcze dodatkowo z odrobiną cynamonu i taką mieszanką posypać ciasto.
- Ciasto jest naprawdę kruche w strukturze, co sprawia, że doskonale komponuje się z soczystymi jabłkami.