bułka do kebaba

Prosty przepis na bułki do kebaba

Przygotowanie własnych bułek do kebaba w domu to świetny sposób na uzyskanie pysznego pieczywa, które smakuje o wiele lepiej niż kupne. Nie tylko zaoszczędzisz pieniądze, ale także zyskasz pewność, że wiesz, co jesz. Spróbuj tego raz, a już nigdy nie wrócisz do sklepowych wersji.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 – 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • sezam i jajko do posmarowania wierzchu

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie drożdży: Rozkrusz drożdże do ciepłej wody, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuszczą.
  2. Mieszanie składników: W dużej misce połącz mąkę, sól i jogurt. Wlej mieszankę drożdżową i wyrabiaj ciasto przez około 5 minut, aż stanie się gładkie (można użyć robota kuchennego).
  3. Fermentacja: Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę.
  4. Przygotowanie ciasta do pieczenia: Po wyrośnięciu ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp mąką, aby się nie kleiło, i uformuj duże koło.
  5. Przygotowanie wierzchu: Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Delikatnie ponacinaj nożem w kratkę (opcjonalnie).
  6. Pieczenie: Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, opcja góra-dół i piecz przez 20-25 minut.
  7. Studzenie: Po upieczeniu odstaw bułki do ostygnięcia na kratce, już bez papieru.
  8. Dzielnie bułek: Po ostygnięciu przekrój na 4 części. Każdą z nich przetnij w środku, tworząc miejsce na nadzienie (tak zwaną kieszonkę).
  9. Podgrzewanie: Aby bułki miały jeszcze lepszy smak, można je krótko podgrzać na grillu elektrycznym przed nałożeniem nadzienia.

Podanie:

Do bułek idealnie pasuje duża ilość sosu tzatziki, podsmażony kurczak z przyprawą do kebaba, mnóstwo warzyw i prażona cebulka.

bułki do kebaba

Ciekawostki:

  • Jogurt naturalny dodaje ciastu wilgotności i delikatności.
  • Sezam nie tylko wzbogaca smak, ale także dodaje chrupkości.
  • Podgrzewanie bułek na grillu elektrycznym przed podaniem sprawia, że są jeszcze bardziej aromatyczne i chrupiące.
  • Dodaj do środka bułki mięso, warzywa i sosy typu czosnkowy i ketchupowy i gotowe!

Wypróbuj ten przepis i ciesz się domowym kebabem z wyjątkowymi bułkami! Życzymy smacznego!

Autor
Kuchenne Odkrycia