Codzienny chleb z chrupiącą skórką na maślance

Codzienny chleb z chrupiącą skórką na maślance!

Chleb domowy to coś, co potrafi odmienić każde śniadanie. Pachnący, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, idealny do kanapek i codziennych posiłków. Ten przepis jest tak prosty, że będziecie wracać do niego raz po raz. Nie kruszy się i świetnie kroi. Sprawdźcie sami!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g mąki żytniej
  • 500 ml ciepłej maślanki
  • 30 g świeżych drożdży lub około 15 g suchych
  • 50 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 – 2 łyżeczki cukru

Do posmarowania chleba:

  • 100 ml wrzątku
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie zaczynu:
    W ciepłej maślance rozkruszamy drożdże (lub te instant), dodajemy cukier i mieszamy, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.
  2. Przygotowanie ciasta:
    W dużej misie robota kuchennego mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy sól, wodę i maślankę z drożdżami. Zagniatamy ciasto aż będzie jędrne i jednolite, a następnie posypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  3. Formowanie bochenka:
    Po wyrośnięciu ciasta, zagniatamy je ponownie na podsypanej mąką stolnicy. Formujemy z ciasta bochenek i układamy go na posypanej mąką blasze do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Przygotowanie mieszanki do smarowania:
    W tym czasie do wrzątku dodajemy łyżkę mąki i szczyptę soli, mieszamy dokładnie.
  5. Smarowanie chleba:
    Wyrośnięty bochenek smarujemy przygotowaną mieszanką.
  6. Pieczenie:
    Pieczemy chleb w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 20-25 minut.
  7. Studzenie:
    Upieczony chleb studzimy na kratce. Najlepiej kroić go dopiero po całkowitym ostygnięciu.

Ciekawostki:

  • Maślanka: Dzięki maślance chleb zyskuje wyjątkowy smak i delikatność.
  • Skórka: Mieszanka wody z mąką i solą daje piękną, chrupiącą skórkę.
  • Drożdże: Zarówno świeże, jak i suche drożdże są świetne, jednak pamiętaj, by odpowiednio je rozpuścić w ciepłej maślance.

Spróbujcie tego przepisu, a przekonacie się, jak prosty i satysfakcjonujący może być domowy wypiek chleba! Życzymy smacznego!

Autor
Kuchenne Odkrycia