Chleb domowy to coś, co potrafi odmienić każde śniadanie. Pachnący, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, idealny do kanapek i codziennych posiłków. Ten przepis jest tak prosty, że będziecie wracać do niego raz po raz. Nie kruszy się i świetnie kroi. Sprawdźcie sami!
Spis treści
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g mąki żytniej
- 500 ml ciepłej maślanki
- 30 g świeżych drożdży lub około 15 g suchych
- 50 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 – 2 łyżeczki cukru
Do posmarowania chleba:
- 100 ml wrzątku
- 1 łyżka mąki
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Przygotowanie zaczynu:
W ciepłej maślance rozkruszamy drożdże (lub te instant), dodajemy cukier i mieszamy, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. - Przygotowanie ciasta:
W dużej misie robota kuchennego mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy sól, wodę i maślankę z drożdżami. Zagniatamy ciasto aż będzie jędrne i jednolite, a następnie posypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. - Formowanie bochenka:
Po wyrośnięciu ciasta, zagniatamy je ponownie na podsypanej mąką stolnicy. Formujemy z ciasta bochenek i układamy go na posypanej mąką blasze do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. - Przygotowanie mieszanki do smarowania:
W tym czasie do wrzątku dodajemy łyżkę mąki i szczyptę soli, mieszamy dokładnie. - Smarowanie chleba:
Wyrośnięty bochenek smarujemy przygotowaną mieszanką. - Pieczenie:
Pieczemy chleb w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 20-25 minut. - Studzenie:
Upieczony chleb studzimy na kratce. Najlepiej kroić go dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Ciekawostki:
- Maślanka: Dzięki maślance chleb zyskuje wyjątkowy smak i delikatność.
- Skórka: Mieszanka wody z mąką i solą daje piękną, chrupiącą skórkę.
- Drożdże: Zarówno świeże, jak i suche drożdże są świetne, jednak pamiętaj, by odpowiednio je rozpuścić w ciepłej maślance.
Spróbujcie tego przepisu, a przekonacie się, jak prosty i satysfakcjonujący może być domowy wypiek chleba! Życzymy smacznego!