Podstawą tradycyjnego chłodnika litewskiego był rosół, ale można również użyć wywaru warzywnego lub wody – jest szybciej, mniej kalorycznie, a także przyjaźnie dla wegetarian i osób na diecie bezglutenowej.
Dobry chłodnik nie obejdzie się bez produktów mlecznych. W tej wersji mieszamy maślankę, jogurt lub kefir i kwaśną śmietanę w równych proporcjach, co daje najlepszy smak.
Spis treści
Składniki:
- 1 pęczek botwinki – średni
- 2 – 3 małe buraki
- 1 ogórek lub 2 ogórki małosolne
- 1 pęczek rzodkiewki
- 500 ml bulionu warzywnego, wody lub rosołu
- 1 pęczek koperku
- 1/2 pęczku szczypiorku
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 250 ml maślanki
- 250 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
- 250 ml kwaśnej śmietany 12%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego lub octu z białego wina
- sól, pieprz, natka pietruszki do dekoracji
Dodatki:
- 6 jajek na twardo
Przygotowanie:
- Botwinkę dokładnie wypłucz, oddzielając buraczki. Łodygi botwinki drobno posiekaj, liście również, ale osobno. Buraki obierz i pokrój w drobną kostkę.
- W dużym garnku zagotuj bulion warzywny lub wodę. Dodaj ocet i cukier. Wrzuć pokrojone buraczki i gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj posiekane łodygi botwinki i gotuj kolejne 2 – 3 minuty. Na końcu dodaj liście i gotuj jeszcze minutę. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- Zetrzyj ogórka lub ogórki małosolne na tarce o grubych oczkach oraz rzodkiewki. Koperek i szczypiorek drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Starte warzywa, wszystkie posiekane zioła i czosnek dodaj do przestudzonych buraków w wywarze i dokładnie wymieszaj. Dodaj maślankę, jogurt i śmietanę, ponownie wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem według uznania. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Podawaj z jajkami na twardo lub innymi dodatkami czy ziemniakami.
- Na koniec udekoruj zupę w misce, świeżą natką pietruszki.
Ciekawostki:
Warto spróbować chłodnika litewskiego z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem, to sprawi, że zupa zyskuje nowy wymiar a nas syci na dłużej. Życzymy smacznego!