Co to jest carpaccio z buraka?
Carpaccio z buraka to danie, które składa się z cienko pokrojonych buraków, podanych z wybranym serem, rukolą i chrupiącymi orzechami. Całość jest uzupełniona wybornym dressingiem, który podkreśla smak potrawy. To szybka i smakowita przystawka, idealna na każdą okazję. Carpaccio z buraka z fetą i rukolą to doskonały wybór na każde spotkanie przy stole!
Z czym podawać carpaccio z buraka?
Carpaccio z buraka to proste i szybkie danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas przyjęć. To klasyczna włoska przystawka, serwowana przed głównym daniem. Można ją podawać jako przystawkę lub sałatkę, najlepiej w towarzystwie świeżej bagietki, ciemnego pieczywa, albo pieczonych ziemniaków.
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
Składniki:
- 500 g gotowanych, albo pieczonych buraków
- 100 g rukoli
- 100 g sera feta
- Garść słonecznika lub orzechów
Dressing:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól, pieprz, natka pietruszki
Instrukcje:
- Buraki gotować przez około 60 minut. Potem po ostudzeniu pokroić je na plasterki.
- Na dużym talerzu rozłożyć większość rukoli, zostawiając odrobinę na później.
- Ułożyć plastry buraków na rukoli. Na buraki dodać resztę rukoli.
- Pokroić ser feta w kostkę i posypać nim buraki.
- Posypać całość uprażonym słonecznikiem, albo orzechami.
- Wymieszać wszystkie składniki dressingu i polać nim sałatkę równomiernie.
Ciekawostki:
- Rukolę można zastąpić świeżym szpinakiem, a słonecznik – ulubionymi orzechami, migdałami, albo pestkami dyni.
- Carpaccio z buraka świetnie komponuje się z ulubionym pieczywem i może być serwowane zarówno jako przystawka, jak i sałatka.
- Zamiast fety można użyć innego ulubionego sera, jak na przykład sera pleśniowego. Życzymy smacznego!