Carpaccio z buraka z fetą i rukolą

Carpaccio z buraka z fetą i rukolą – szybka przystawka

Co to jest carpaccio z buraka?

Carpaccio z buraka to danie, które składa się z cienko pokrojonych buraków, podanych z wybranym serem, rukolą i chrupiącymi orzechami. Całość jest uzupełniona wybornym dressingiem, który podkreśla smak potrawy. To szybka i smakowita przystawka, idealna na każdą okazję. Carpaccio z buraka z fetą i rukolą to doskonały wybór na każde spotkanie przy stole!

Z czym podawać carpaccio z buraka?

Carpaccio z buraka to proste i szybkie danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas przyjęć. To klasyczna włoska przystawka, serwowana przed głównym daniem. Można ją podawać jako przystawkę lub sałatkę, najlepiej w towarzystwie świeżej bagietki, ciemnego pieczywa, albo pieczonych ziemniaków.

Carpaccio z buraka z fetą i rukolą

Składniki:

  • 500 g gotowanych, albo pieczonych buraków
  • 100 g rukoli
  • 100 g sera feta
  • Garść słonecznika lub orzechów

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól, pieprz, natka pietruszki

Instrukcje:

  1. Buraki gotować przez około 60 minut. Potem po ostudzeniu pokroić je na plasterki.
  2. Na dużym talerzu rozłożyć większość rukoli, zostawiając odrobinę na później.
  3. Ułożyć plastry buraków na rukoli. Na buraki dodać resztę rukoli.
  4. Pokroić ser feta w kostkę i posypać nim buraki.
  5. Posypać całość uprażonym słonecznikiem, albo orzechami.
  6. Wymieszać wszystkie składniki dressingu i polać nim sałatkę równomiernie.

Ciekawostki:

  • Rukolę można zastąpić świeżym szpinakiem, a słonecznik – ulubionymi orzechami, migdałami, albo pestkami dyni.
  • Carpaccio z buraka świetnie komponuje się z ulubionym pieczywem i może być serwowane zarówno jako przystawka, jak i sałatka.
  • Zamiast fety można użyć innego ulubionego sera, jak na przykład sera pleśniowego. Życzymy smacznego!
Autor
Kuchenne Odkrycia